Communicatie software Groen, Grond en Infra

Deep in zee met Stonex op het land

Publicatiedatum: 08-07-2011 09:40
Bent u op zoek naar een handzaam, lichtgewicht meetsysteem om snel en betrouwbaar te kunnen meten op het land? Deep BV vond een dergelijk apparaat bij Geodirect. Deep BV is een ingenieursbureau dat gevestigd is in Amsterdam en gespecialiseerd in hydrografie en geofysica.
RTK-GPS-ontvangerRTK-GPS-ontvanger

Het bedrijf, met op dit moment 35 mensen, bestaat al 11 jaar en heeft zich gespecialiseerd in het driedimensionaal in beeld brengen van alles op, rond en in de bodem, zowel in water als op land. Hun opdrachtgevers zijn de bagger- en offshore-industrie, aannemers, overheidsinstanties waaronder RWS en ingenieursbureaus. Het accent ligt overduidelijk op metingen in de waterbodem.

Taco Jillings, o.a. als coördinator techniek & apparatuur werkzaam bij Deep BV: "Daarvoor gebruiken we veel verschillende technieken. Het komt echter regelmatig voor dat een klant een waterbodem in kaart wil laten brengen met daarnaast de oevers en/of een gedeelte van een strand. Tot nu toe voerden we de landmeting uit met een RTK-GPS ontvanger in een rugzak maar dit stuitte toch op een aantal bezwaren." Voor soms urenlange arbeid op het land leek het werken met een RTK-GPS 'op de rug' meer op een strafexercitie dan op een ontspannen meting.

Op een beurs stuitte Deep op Geodirect. Deze innovatieve handelsonderneming begeeft zich op de Benelux-markt met professionele plaatsbepalingsapparatuur en civieltechnische softwaretoepassingen. Zij vertegenwoordigt een aantal merken in de Benelux waaronder Stonex. Stonex is op het gebied van RTK GPS momenteel Europees marktleider met de Stonex S9 GNSS. Dit systeem bestaat uit een complete RTK-ontvanger met alle toebehoren om het als rover in te zetten. Taco: "Voor ons een ideaal instrument als aanvulling op de watermeetkundige werkzaamheden: licht, handzaam, goed van kwaliteit, degelijke behuizing, voorzien van Trimble RTK-techniek, breed inzetbaar én heel aantrekkelijk geprijsd." Geodirect biedt naast gedegen advies en verkoop, diensten als (veld)ondersteuning, begeleiding en training. Zo verzorgde Geodirect een uitgebreide demonstratie. Taco Jillings: "Daarna hebben we een kleine week het instrument in kunnen zetten en uitgeprobeerd. We waren zeer tevreden met het resultaat en zijn tot aanschaf overgegaan." Deep zet de Stonex S9 in in combinatie met de Handheld NautizX7 veldcomputer en Carlson SurvCE software waarmee alle meetgegevens worden opgeslagen. Een perfecte combi! "Nee, het lijkt me niet slim om de Stonex op het water te gebruiken. Het is niet marinezeewaardig net zoals het gebruik van een relatief zware RTK-GPS-ontvanger op het land niet handig is. Dus we zijn erg blij met de Stonex S9!"

www.geodirect.nl
www.deepbv.com

Deep BV in zee met Stonex op het land	Deep BV in zee met Stonex op het land