Communicatie software Groen, Grond en Infra

Dit jaar 1.200 machines voor JCB Benelux

Publicatiedatum: 24-07-2011 14:40
Na de succesvolle eerste drie maanden van 2011 waren de verwachtingen voor het tweede kwartaal hoog gespannen. Achteraf blijkt dat die verwachtingen te hoopvol waren: de markt liet mindere cijfers zien in veel sectoren. Desondanks is JCB tevreden over de verkoopcijfers over de eerste zes maanden van het jaar.

René Wetzels, Managing Director van JCB Benelux is optimistisch: “We zijn hard op weg om dit jaar 1.200 machines te gaan verkopen. Dankzij de uitbreiding van het dealernetwerk in België en Nederland en de verbreding van ons machineprogramma is dit aantal zeker haalbaar”. De extra inspanningen in de Benelux lijken hun vruchten af te werpen.

Het productaanbod van JCB telt op dit moment zo’n 300 machines, die in verschillende sectoren ingezet worden. Zeker nu het in de bouwsector mager is, is het de sterke vraag naar machines in de agrarische sector die dat weer compenseert. Als wereldmarktleider in het segment van verreikers is het logisch dat JCB ook in de Benelux een sterk marktaandeel heeft. En dat aandeel zal alleen maar  groter worden met de komst van de supercompacte 515-40 verreiker en de TM-180 en TM-220 knikverreikers, die volgen op het succes van de grote TM-310 die al wat langer in het programma is. Ook de grote en kleine wielladers winnen steeds meer terrein in de agrarische sector. “Om aan de sterke vraag naar agriproducten te kunnen voldoen zijn we druk bezig om ons dealernetwerk uit te breiden. Met name gerenommeerde landbouwmechanisatie bedrijven zijn interessant. Zij werken in een kleine straal rond hun bedrijf en hebben daardoor een goede band met hun klanten. Bovendien is de servicegraad vaak erg hoog. Veel mechanisatiebedrijven willen JCB graag in hun aanbod opnemen, vanwege het complete machineprogramma. Zij kunnen zo hun klanten alles bieden”, aldus René Wetzels. De nieuwste troef van JCB is de vernieuwde Fastrac 8000-serie. De 8280 is op een aantal punten vernieuwd en de 8310 is het nieuwe paradepaardje geworden. Beide modellen hebben een nieuwe 8,4 liter Stage IIIB / Tier 4i-motor van Sisu, die in de 8310 maar liefst 306 pk levert. Maar vooral belangrijk is dat de motor met meer vermogen en een hoger koppel, toch een lager brandstofverbruik heeft tot wel 10%.

Koninklijke onderscheiding
Ook in de verhuurbranche krijgt JCB steeds meer voet aan de grond. Tijdens de IRE (International Rental Exhibition) die begin juni in de Amsterdamse RAI werd georganiseerd, was de stand van JCB een van de blikvangers. Op de stand waren diverse machines te zien die in de verhuurmarkt veelvuldig worden ingezet. Tijdens de beurs werd de deal die JCB Benelux begin dit jaar heeft gesloten met verhuurder Boels voor de afname van maar liefst 225 minigravers, officieel beklonken met een handdruk van Alan Blake (CEO van JCB) en Pierre Boels Jr (CEO van Boels Verhuur).
Ook in de Waste & Recycling branche timmert JCB hard aan de weg. Eind juni werden bij JCB Headquarters in Rocester (UK) de Waste & Recycling Days georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse evenement werden diverse demonstraties gegeven en werden twee nieuwe machines geïntroduceerd: de JS20 MH Wastemaster, een compleet nieuwe overslagkraan en de 550-80, een speciaal voor de waste & recycling ontwikkelde verreiker met een hefcapaciteit van 5 ton en een bereik van 8 meter. JCB investeert veel tijd en geld in de ontwikkeling van nieuwe machines en systemen. Sinds 1969 heeft de fabrikant al 26 Queen’s Awards in ontvangst genomen. JCB ontving de laatste onderscheiding begin juli uit handen van de Hertog van Gloucester, voor het gepatenteerde TorqueLock systeem op de graaflaad combinatie. Het systeem zorgt voor een forse brandstofbesparing op de machines, iets dat van steeds groter belang is voor veel klanten.  

65-jarig bestaan
Op wereldschaal heeft JCB ook flink de wind in de zeilen. Vorig jaar nog verkocht JCB wereldwijd meer dan 50.000 machines. Er wordt flink geïnvesteerd in nieuwe producten; volgend jaar komt het bedrijf met maar liefst 68 nieuwe machines. Nieuwe groeimarkten zoals bijvoorbeeld India worden zeer actief bewerkt. JCB behoort tot de drie grote spelers in de wereld. En dat is bijzonder gezien de relatief korte historie van het merk. In juni werd gevierd dat het merk JCB 65 jaar bestaat; alle 9.000 werknemers ontvingen een exclusieve fles wijn, als dank voor hun inzet. Ook in de Benelux is het bijna reden voor een feestje: in 2012 viert de Benelux organisatie dat ze al vijftig jaar lang actief is in de Benelux. René Wetzels vertelt: “We laten dat natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Gedurende het hele jaar zullen er activiteiten plaatsvinden en het is de bedoeling dat we een speciale machine uitbrengen ter ere van ons vijftig jarig bestaan. Het is bijzonder dat we al vijftig jaar bestaan met hetzelfde merk, waaraan we ook al die tijd trouw zijn gebleven. In onze branche is dat uniek!”.
In de komende maanden is de Benelux organisatie te vinden op diverse belangrijke beurzen in Nederland en België. Zo heeft JCB een belangrijke plek tijdens de Demodagen in Papendal (NL), Libramont (BE), Matexpo (BE) en Agribex (BE).
 


Alan Blake (CEO van JCB) en Pierre Boels Jr (CEO van Boels Verhuur)Alan Blake (CEO van JCB) en Pierre Boels Jr (CEO van Boels Verhuur)