Communicatie software Groen, Grond en Infra

Belgische Burtec Borstelaar

Publicatiedatum: 21-11-2003 20:32
Voor Robuco in Buggenhout (B) ontwikkelde Burtec Nieuwegein een bijzondere rolbezemcombinatie op een MBU grader

De machine is ontwikkeld om verse betonondergronden op te ruwen of in te wassen met twee stalen rolbezems en Robuco voert deze werkzaamheden uit bij aanleg van nieuwe wegen in België en Frankrijk. De 2,4 m brede bezems zijn voorop en tussen de assen geplaatst en worden hydraulisch aangedreven in de kern van de rotor. De toerentallen van de borstels (50 tot 200 omw/min) zijn afzonderlijk te regelen vanuit de cabine. Net als de borstelverstelling.

De borstelkappen zijn dubbel uitgevoerd met een roestvrije binnenkap die gemakkelijk losgenomen kan worden om 'm te reinigen. Door de sproeileidingen aan de voorzijde van de borstels, kunnen naar behoefte vloeistoffen gespoten worden. De voorste borstel is uitgevoerd met een zweefstand -in de werkstand is de bezem 'wegvolgend'- zodat er een evenredige druk op de ondergrond wordt uitgeoefend.

De rolbezem onder de grader is uitgevoerd met een zwenkframe en zijwaartse borstelverstelling zodat je 30 cm buiten de machinebreedte kunt werken. Ook zijn er twee hef- en drukcilinders gemonteerd om extra druk te geven op de ondergrond.