Communicatie software Groen, Grond en Infra

ZZP-er redt 't wel...

Publicatiedatum: 23-12-2003 17:07
Het is niet zo dramatisch met de werkgelegenheid onder ZZP-ers als wordt aangenomen.
Uit een peiling, uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Zelfstandigen Zonder Personeel (VZZP) blijkt dat de helft van de aangesloten bedrijven het jaar 2003 heeft ervaren als een topjaar. Terwijl algemeen werd aangenomen dat juist ZZP-ers in 2003 als eersten kennismaakten met de terugloop van opdrachten omdat de aannemers die liever zelf uitvoerden vanwege capaciteitsoverschot in arbeid.

Ook voor 2004 is een meerderheid van de ZZP-ers enthousiast. bijna 30% rekent op een toename van de omzet en maar liefst 60% verwacht hetzelfde om te zetten als in 2003. ZZP-ers die afhankelijk zijn van opdrachtgevers in de woningbouw zijn het meest somber.

De VZZP concludeert wel uit de cijfers uit de peiling dat vooral de échte vakmensen niet klagen. Professionals leveren niet alleen goed werk maar hebben ook hun administratie op orde, werken voor verschillende opdrachtgevers, voeren een goed acquisitiebeleid en netwerken met collega ZZP-ers die weer andere vaardigheden hebben. ZZP-ers die matig presteren en nog maar onlangs voor zichzelf zijn begonnen, zullen het moeilijk krijgen.