Communicatie software Groen, Grond en Infra

Stacey 1, Gerard de Rooy 2...

Publicatiedatum: 11-01-2007 08:19
Op de vijfde dag van Le Dakar 2007 heeft Hans Stacey twee vliegen in een klap geslagen.

Door een schitterende dagoverwinning en het uitvallen van de vorige klassementsleider, Vladimir Chagin, is hij nu nummer één in het algemeen klassement van de vrachtwagens. Tevens scoorden de teamgenoten van Stacey goed nadat zij gisteren zo in de problemen kwamen.

Philippe Jacquot (508) werd knap vierde, terwijl Franz Echter (516) met vier nieuwe schokdempers onder zijn truck een knappe negende plaats wist te behalen. Hans Stacey: "Wat een dag voor het Team Exact-MAN. Op zo’n zware dag met drie trucks in de top tien rijden is echt keigaaf."

Met een totale afstand van bijna 800 kilometer was vandaag een uitputtende dag. In de laatste drie jaar is dit een dag geweest met veel uitvallers, en ook in de editie van 2007 was het niet anders. Chagin stond vanaf het begin van de rally onder zware druk van Stacey, Gotlib en Der Kinderen. "Vlak na de start van de proef zat ik weer vrij dicht achter de Kamaz van Chagin", vertelt Hans Stacey. "Ik besloot hem onder druk te zetten en er niet meteen voorbij te gaan. De rally is nog lang en mijn TG-A 4x4 voelde zo goed aan dat ik het wel aandurfde. Ik zag dat hij meer risico’s ging nemen. Ineens moest hij stoppen en daarna heb ik hem niet meer gezien." Chagin kreeg problemen met de brandstoftoevoer. Na de reparatie besloot hij alles op alles te zetten om de verloren tijd goed te maken. Zijn poging strandde na 292 km in een zware crash. De navigator van de Kamaz met startnummer 500 is overgevlogen naar het ziekenhuis met onbekende verwondingen. "Ik vind het jammer voor Chagin en zijn team, maar ook dat hoort bij Dakar", zegt Stacey. "De rally is nog lang zat en zoals vandaag weer gebleken is, kan het in een paar minuten voorbij zijn. Ik ben blij voor mijn teamgenoten dat zij ook een goede dag gehad hebben. Het hele team verdient hulde, en dan met name de monteurs. Die jongens hebben tot diep in de nacht de boel weer voor elkaar gekregen."

Stacey zat vanaf het begin van de proef goed in zijn ritme en alles verliep volgens plan. Aan het einde van de klassementsproef was de voorsprong van Hans Stacey opgelopen naar 3 minuten en 51 seconden op Gerard de Rooy, die tweede werd. De Rus Mardeev (527) werd uiteindelijk derde op ruim 11 minuten van de MAN van Hans Stacey. Philippe Jacquot (508), die een sterke proef reed, zat daar weer 1 minuut achter.

In het algemeen klassement is Hans Stacey nu de trotse leider. Het gevecht met Gerard de Rooy, die tweede staat op slechts 34 minuten en 35 seconden, zal de komende twee dagen in alle hevigheid losbarsten. Dan is er de welverdiende rustdag in Atar. De Rus Mardeev staat nu derde op 1 uur en 30.