Communicatie software Groen, Grond en Infra

Bobcat: Doosan!

Publicatiedatum: 29-07-2007 17:52
Het Zuid-Koreaanse Doosan koopt voor 4,9 miljard dollar o.a. Bobcat, wereldmarktleider in schrankladers.
Nog niet helemaal duidelijk of Montabert ook 'part of the deal' is.Nog niet helemaal duidelijk of Montabert ook 'part of the deal' is.

Vandaag, op maandag 30 juli maakten Doosan Infracore en Ingersoll Rand bekend dat ze afspraken gemaakt hebben over de overname van Bobcat door Doosan. Met de overname is een bedrag gemoeid van 4,9 miljard US dollar. Het is daarmee de grootste buitenlandse acquisitie door een Zuid-Koreaanse materieelfabrikant en brengt Doosan direct op een positie binnen de top tien van materieelfabrikanten.

Tot de aankopen horen ook de Bobcat divisies Attachments en Utility maar het is nog niet helemaal duidelijk of Doosan daarmee ook eigenaar is geworden van de mobiele compressoren van Ingersoll Rand en bijvoorbeeld Montabert, bekend van de sloophamers en gereedschappen. Met Utility zou bijvoorbeeld ook de divisie Bobcat verreikers (vh. Sambron) bedoeld kunnen worden. De koop door Doosan is op z'n minst verrassend te noemen. Bij insiders circuleerden namen als Volvo en Terex als overnemers en werd algemeen aangenomen dat Caterpillar, Komatsu en Hitachi wel geen interesse zouden hebben. Terwijl toch Doosan zo'n twee jaar geleden - toen ze hun strategie bekendmaakten na de overname van Daewoo - al heel duidelijk aangaf dat het bedrijf mede wilde groeien door acquisities van materieelproducenten in de USA en Europa.

Doosan maakte vandaag in elk geval duidelijk dat er voorlopig niets veranderd aan de distributie van de Bobcat en Doosan machines. Wij nemen aan dat de sterke merknaam Bobcat ook gewoon gehandhaafd blijft. Bobcat beschikt over een netwerk van 2.700 dealerbedrijven in de USA en Europa. De door Doosan overgenomen Bobcat en IR-bedrijven bieden werkgelegenheid aan 5.700 medewerkers in de USA (North Dakota, Minnesota, China, Tsjechie, Frankrijk en Wales). De Bobcat bedrijven realiseerden in 2006 een omzet van 2,6 miljard bij een winst van 370 miljoen dollar.

Doosan kocht ruim twee jaar geleden Daewoo, fabrikant van graafmachines, wielladers, minigraafmachines en heftrucks. Doosan is een industrieel conglomeraat dat o.a. ontziltingsinstallaties bouwt maar het bedrijf is ook actief als aannemer en legt bijvoorbeeld complete havens aan.


Ineens wordt Doosan wereldmarktleider in schrankladers...Ineens wordt Doosan wereldmarktleider in schrankladers...