Communicatie software Groen, Grond en Infra

Bouw gaat massaal op voor vorst-WW

Publicatiedatum: 17-02-2010 11:55
Honderden bouwbedrijven zullen zich deze week melden bij het UWV en een beroep doen op de vorst-WW-regeling. Dat voorspellen vakbonden en werkgeversorganisaties.

Gistermiddag gaf het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toestemming voor een wijziging van de bouw-cao die vorst-WW mogelijk maakt. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet duidelijk of de regeling met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 januari of vanaf 1 februari. Cao-partijen opteren de start van dit jaar als ingangsdatum. Het UWV en het ministerie hebben in gesprekken met de bouwsector echter aangegeven een kortere periode voor te staan. De regeling loopt in elk geval af op 1 april. Werknemers die tijdelijk in de vorst-WW belanden, blijven in die periode gewoon in dienst. Hun uitkering wordt door werkgevers aangevuld tot 100 procent. De reeds opgebouwde WW-rechten van bouwvakkers worden door de vorst-WW niet aangetast.

Run
"Natuurlijk zal er een run op het UWV ontstaan", is Wim van der Maas, bestuurslid van de Aannemersfederatie Nederland, overtuigd. Hij verwacht dat "zeker honderden, misschien wel duizend" bedrijven zich aanmelden. "We krijgen hier zo veel telefoontjes over. Dat gaat de hele dag door." Ook Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen rekent op vele honderden aanmeldingen. "Als je als bouwbedrijf wat wilt, moet je dat nu doen", zegt hij. "Het vriest nog steeds en dat zal de komende dagen ook nog wel zo blijven." Overigens hoeft het niet perse onder nul te zijn om een beroep te kunnen doen op de WW-regeling. "Ook de naweeën van de winter zijn aan te merken als onwerkbaar weer", weet Lokhorst. "Het UWV toetst dat op verschillende locaties in het land en zal daarbij soepel zijn." Anne Fokke de Vries, directeur van Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN) verwacht dat in zijn branche, die zwaar getroffen is door het winterweer, tot wel 70 procent van de bedrijven zal aankloppen bij uitkeringsinstelling UWV voor vorst-WW. "Maar er zijn ook bedrijven die een zeer krappe orderportefeuille hebben. Die zullen zich misschien eerder richten op het potje voor deeltijd-WW. Elk bedrijf zal zijn eigen afweging moeten maken. Maar zeker is dat in de bestratingsbranche elke maatregel welkom is die de pijn kan verzachten."
 

 

bron: www.cobouw.nl


Door de aanhoudende vorst, komen diverse bedrijven in de problemen.Door de aanhoudende vorst, komen diverse bedrijven in de problemen.