Communicatie software Groen, Grond en Infra

50-tonner Actros

Publicatiedatum: 20-10-2003 10:40
Naast de uitverkiezing van de Mercedes Actros tot Truck of the Year 2004 was het vooral de nieuwe Actros vijfasser die voor de bouw interessant is.

Mercedes Benz experimenteerde enkele jaren geleden met tot vijfassers omgebouwde vierassers om in het uitzonderlijke Nederland mee te kunnen in de vraag om vijfassers met hoge totaal voertuiggewichten. Uitzonderlijk omdat nergens anders in Europa vijfassers op enkel chassis over de openbare weg mogen rijden, behalve in Nederland. Vandaar dat de lokale fabrikanten Ginaf en Terberg hun grootste voertuigen maximaal kunnen afstemmen op de Nederlandse situatie en met totaal voertuiggewichten van 50 ton op de proppen komen voor 10x8 trucks.

MAN doet ook goede pogingen om mee te komen met de massa-hysterie met speciaal voor Nederland gebouwde 10x8 TGA trucks. Scania en Mercedes bleven totnutoe steken in goede pogingen om via allerlei omwegen een extra as toe te voegen op een verlengd chassis maar dat leidde tot extra kosten die de klant nu eenmaal niet wenst te betalen. Ook Mercedes heeft nu het lek boven en komt -af fabriek-  met een 50-tons vijfasser die de reeks Bouw-Actrossen aan de bovenzijde afrondt.

Het meest in het oog springend van de nieuwe reeks is de nieuwe cabine (kort, laag, hoog, lang) die ook op de kipperchassis, mixerchassis en trekkers voor kipopleggers wordt gemonteerd. Het Actros bouwprogramma bestaat uit 2-, 3-, 4- en 5-assers met motoren in de vermogenklasse van 235 kW / 320 pk tot 425 kW / 578 pk met V6 en V8 dieselomotoren. Klanten kunnen kiezen uit diverse as- en aandrijvingsconfiguraties van 4x4 tot de al genoemde vijfasser met 10x8x6 aaandrijving en besturing.

De nieuwe Actrossen voor de bouw krijgen het Telligent schakelsysteem met als optie een hydropneumatische bediening van de versnellingsbak. De bakken hebben 16 overbrengingsverhoudingen en zijn uitgevoerd als prise-direct of overdrive. Vanaf begin volgend jaar zal de Telligent automaat leverbaar zijn waardoor het koppelingspedaal komt te vervallen. De bedrijfsrem bestaat bij de twee- en drie-assers uit schijfremmen op de vooras(sen) en trommelremmen achter. De drie- en vierassige betonmixers krijgen schijfremmen rondom en de vier- en vijfassige kipper met aandrijving op alle vier assen hebben trommelremmen rondom.


De Actros als vijfassige 50-tonnerDe Actros als vijfassige 50-tonner