Communicatie software Groen, Grond en Infra

Nieuwe Komatsu PC490-10 rupsgraafmachine

Publicatiedatum: 13-03-2012 08:50
Met de aankondiging van de nieuwe PC490-10 heeft Bia BV de bijna 49 ton wegende rupsgraafmachine van Komatsu beschikbaar die voldoet aan de laatste EU Stage IIIB emissie-eisen.
Komatsu rupskraanKomatsu rupskraan

De ‘Dash 10’ graafmachines kenmerken zich door het lagere brandstofverbruik, beter comfort voor de machinist, verbeterde efficiëntie en gemakkelijk bereikbare onderhoudspunten. De nieuwe ontwikkelingen dragen bij aan het maximaliseren van de productiviteit en het realiseren van lagere operationele kosten. 
 
De PC490-10 is uitgerust met de nieuwe Komatsu SAA6D125 dieselmotor die voldoet aan de EU Stage IIIB emissie-eisen. Deze motor levert een vermogen van 362 pk / 270 kW en maakt gebruik van een geavanceerd elektronisch regelsysteem om de prestaties te optimaliseren, uitstoot terug te dringen, en geavanceerde diagnostische mogelijkheden te bieden. Komatsu ontwikkelde een hydraulisch aangedreven turbocharger met variabele geometrie (KVGT) en een uitlaatgasrecirculatieklep (EGR), met als resultaat tot 5% minder brandstofverbruik bij deze machine, maar ook een langere levensduur van de componenten. De Komatsu Diesel Particulate Filter (KDPF) is dusdanig geïntegreerd dat het niet hindert tijdens de werkzaamheden, maar houdt de machinist wel bewust van de status. Het regeneratiesysteem heeft een actieve en passieve modus. Handmatige bediening is eenvoudig aan te sturen via de monitor in de cabine.

De versterkte constructie voorzien van een extra 450 kg wegend contragewicht zorgt ervoor dat de nieuwe Komatsu PC490-10 tot 10% meer hefvermogen heeft, een betere zijdelingse stabiliteit en een grotere capaciteit zonder in te boeten in de snelle cyclustijden. Door te kiezen voor de Lift-modus kan de machinist de hydraulische druk verhogen en daarmee een maximaal hefvermogen creëren. Voor de zware werkomstandigheden is de PC490-10 bijvoorbeeld uit te voeren met een korte giek van 6,7 m, twee-ribs 600mm rupsplaten, beschermkappen over de gehele lengte van de draagrollen en OPG (Operator Protective Guard) aan de voor- en bovenzijde.

Het hydraulische Closed-Centre-Load-Sensing systeem (CLSS) van Komatsu brengt de efficiëntie van de machine naar een hoger niveau. Dankzij deze technologie kan de machine het toerental van de motor aanpassen op basis van de machinebelasting. Het resultaat is een grotere efficiëntie en een lager brandstofverbruik.

De nieuwe ROPS-cabine is speciaal ontworpen voor graafmachines en biedt een comfortabele en rustige werkomgeving. Het werk is hierdoor minder vermoeiend voor de machinist, wat ten goede komt aan de productiviteit. De nieuwe, volledig luchtgeveerde stoel heeft een hoge rugleuning, is verwarmd en is volledig verstelbaar. De joysticks bewegen mee met de bewegingen van de stoel. Een AUX-ingang is toegevoegd voor bijvoorbeeld een MP3-speler. Ook zijn er twee 12 volt-poorten beschikbaar.

Een nieuwe hoge resolutie 7" LCD-monitor is voorzien van verbeterde mogelijkheden en geeft informatie in 25 talen, waaronder Nederlands. De machinist kan kiezen uit zes werkmodi om de prestaties van de machine af te stemmen op het werk. De werkmodi zijn Power Mode, Economy Mode, Heavy Lift Mode, Breaker Mode, Attachment Power Mode en Attachment Economy Mode. De monitor biedt gedetailleerde inzicht in het huidige en gewenste brandstofverbruik en brandstofverbruik in het verleden. Met de standaard camera aan de achterzijde heeft de machinist optimaal zicht achter de machine.

De Komatsu PC490-10 biedt eenvoudige toegang tot onderhoudspunten, om kostbare downtime te verminderen. Routine onderhoudspunten zijn snel bereikbaar vanaf de grond en de rails rond de bovenwagen bieden eenvoudige en veilige toegankelijkheid. De radiateur en de koeler van de hydraulische olie zijn naast elkaar gemonteerd. Speciale voetsteunen bieden veilige en snelle toegang tot de motorruimte.

De machine is uitgerust met Komatsu EMMS (Equipment Management Monitoring System). Dit systeem geeft machinisten en technici de nodige informatie voor het oplossen van problemen. Het EMMS bewaakt continu alle kritische systemen. Preventief onderhoud zorgt voor het minimaliseren van down time en onderhoudstijd.
 
De Komatsu PC490-10 is uitgerust met de nieuwste KOMTRAX ™-technologie. Dit revolutionaire machine monitoring systeem voor machines is ontworpen om tijd en geld te besparen. U kunt uw machine altijd en overal volgen. Waardevolle machinegegevens die u ontvangt via de website kunt u gebruiken om uw serviceplanning en machineprestaties te optimaliseren. Met de KOMTRAX™-technologie traceert u eenvoudig uw vloot, reduceert u de kans op diefstal en kunt u de Komatsu specialisten laten meekijken naar de staat van uw vloot voor service. Nieuwe functies zijn onder meer ‘energy saving reports’ (incl. tips voor een zuiniger gebruik), de locatie, waarschuwingen, belading, onderhoudsplanning.  

www.bia-bv.nl
www.hansvandrielrental.nl

Nieuwe Komatsu PC490-10 rupsgraafmachine die voldoet aan de laatste EU Stage IIIB emissie-eisenNieuwe Komatsu PC490-10 rupsgraafmachine die voldoet aan de laatste EU Stage IIIB emissie-eisen