Communicatie software Groen, Grond en Infra

Topcon 3D-GPS systemen voor Van Werven Oldebroek

Publicatiedatum: 17-07-2012 07:10
In de dagelijkse praktijk zien steeds meer grondverzetbedrijven dat hun opdrachtgevers werken in 3D, maar de uitvoerende organisaties zelf nog niet. Recentelijk heeft grondverzetbedrijf Van Werven uit Oldebroek geïnvesteerd in 3D-GPS systemen van Topcon ondermeer voor enkele kranen en voor een van de bulldozers.
Kraan met GPSKraan met GPS

De beslissing om uit te breiden met GPS werd opmerkelijk snel genomen. Directeur Cor van Werven: “Het was eigenlijk heel eenvoudig: een opdrachtgever wilde dat we GPS gebruikten. Als ondernemer neem je vervolgens een bepaald risico om zo’n project te kunnen aannemen. Valt de vraag niet stil na die ene klus? Dat viel geweldig mee: er is sindsdien onafgebroken mee gewerkt. Met de huidige slechte prijzen in de markt is het belangrijk om goed materiaal te hebben.”

Door te werken met een kraan of bulldozer die uitgerust is met GPS, is het voorafgaande uitzetwerk niet meer nodig. We hoeven dus niet langer een landmeter in te huren. Alles wat de machinist moet weten, is direct te vinden op het display in de cabine. Wanneer de werkelijke situatie afwijkt van het 3D-model kan de machinist direct contact maken met de tekenaar, ontwerper of opdrachtgever, die op kantoor dezelfde 3D software heeft. De wijzigingen worden digitaal doorgegeven, alternatieve graafbewegingen worden middels GPS vastgelegd, de verplaatste volumes automatisch aangepast. De manier van afrekenen bij grondverzet is gebaseerd op verplaatste volumes. Discussies achteraf hierover zijn dankzij de GPS- en 3D-technologie verleden tijd. Van Werven: “In het werk is nu heel goed te volgen wat het effect is van een bepaalde verandering. Ook kunnen wij tijdens de planning en controle beter monitoren waar de werkelijke kosten zitten.”

www.vanwerven.nl
www.topconsokkia.nl

Topcon 3D-GPS systemen voor Van Werven OldebroekTopcon 3D-GPS systemen voor Van Werven Oldebroek