Communicatie software Groen, Grond en Infra

Caterpillar presenteert CAT 336E H eerste hybride graafmachine

Publicatiedatum: 12-11-2012 07:20
Caterpillar Inc. heeft recent in het Mossville Design Center in de VS het eerste model in de nieuwe serie hybride graafmachines gepresenteerd, de CAT 336E H. Dit gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst voor de vakpers met als thema "The Next Generation is Here"
CAT 336E HCAT 336E H

Na de officiële presentatie van de machine tijdens de Bauma 2013 in München, Duitsland, zullen de verkoop en de service van de nieuwe 336E H uitsluitend plaatsvinden via het wereldwijde Cat dealernetwerk. De machine wordt medio 2013 in Nederland verwacht.

De 336E H heeft dezelfde krachtige voordelen als de 336E, met als voornaamste onderscheid tussen de twee modellen een nog zuiniger brandstofverbruik. Om extra brandstofbesparing te bereiken is het ontwerp van de 336E H gebaseerd op drie betrouwbare technologieën die:

  1. Brandstof besparen dankzij het motorvermogen-management via de Cat Electronic Standardized Programmable (ESP) pomp, die zorgt voor soepele overgangen tussen de hydraulische hybride krachtvoorzieningen, de motor en de accu.
  2. Prestaties optimaliseren met behulp van restrictiemanagement via de gepatenteerde Cat ACS-klep (Adaptive Control System), die op een uitgekiende manier restricties en stromen beheert voor een feilloze regeling van de machinebeweging zonder vermogensverlies, en om te zorgen dat operators geen verschil ervaren in bediening, hydraulisch vermogen of hefvermogen.
  3. Energie hergebruiken via het hydraulische hybride zwenksysteem, dat de remenergie van het zwenksysteem van de bovenbouw van de graafmachine opslaat in accu's en deze energie daarna vrijgeeft bij versnelling van de zwenkbeweging.

De 336E H levert de beste productiviteit voor dit type machines, met maximaal 50 procent meer brandstof-efficiëntie dan de 336 D, gemeten in ton per liter. Klanten mogen verwachten dat de 336E H tot 25 procent minder brandstof verbruikt in vergelijking met een standaard 336E, en maar liefst 33 procent minder brandstof dan de 330/336 D. Alle drie technologische bouwstenen - Besparing, Optimalisatie en Hergebruik - worden gebundeld om brandstofbesparing bij meerdere toepassingen te maximaliseren. Zelfs bij toepassingen met weinig intensieve zwenkbewegingen ervaren klanten een aanzienlijke brandstofbesparing dankzij de technologieën voor Besparing en Optimalisatie. (Bijkomende factoren, zoals vaardigheid van de operator en omstandigheden op de werklocatie, zijn ook van invloed op brandstofbesparing.)

Omdat de 336E H minder brandstof verbruikt en de gereguleerde motoremissie vermindert, zijn de eigendoms- en exploitatiekosten aanzienlijk lager dan bij de standaardmachine. Bovendien is de koolstofvoetafdruk kleiner. Het moment waarop klanten hun initiële investeringskosten in een 336E H hebben terugverdiend, hangt af van de brandstofprijzen en de toepassingen in hun bedrijf. Uitgaande van de huidige brandstofprijzen en een hoogproductieve toepassing van een 336E H schat Caterpillar dat klanten al binnen een jaar realistische verwachtingen kunnen hebben betreffende het rendement op hun investering in de hybride graafmachine.

Bij het ontwerp van de 336E H leverde Caterpillar dezelfde duurzaamheid en betrouwbaarheid die klanten verwachten van alle Cat machines, inclusief grote graafmachines zoals de standaard 336E. Bij het ontwerp van de 336E H zijn hydraulische Cat componenten gebruikt met een bewezen duurzaamheid en betrouwbaarheid voor maximale werkbare tijd en productiviteit. Net als bij een standaardmachine kunnen 336E H componenten worden vervangen of omgebouwd om de levensduur van de hybride te maximaliseren.

Klanten hebben acceptatietesten uitgevoerd met prototypes van de 336E H, waarbij aspecten als brandstofverbruik, bestuurbaarheid, betrouwbaarheid en prestaties van de machine werden gevalideerd. Uit een in augustus 2012 afgeronde productiestudie kwamen indrukwekkende resultaten naar voren, zoals een zuiniger brandstofgebruik en lagere geluidsniveaus in de cabine en bij omstanders dan bij de 336E en 336D. Bovendien zorgt de ACS-klep, die op een uitgekiende manier restricties en stromen beheert voor een feilloze regeling van de machinebeweging, sinds 2008 voor superieure prestaties en betrouwbaarheid. Het ACS en hybride systeem kunnen ook aantoonbaar goed samenwerken voor maximale prestaties en beheersbaarheid van uitrustingsstukken als hamers, scharen en grijpers.

www.pon-cat.com

CAT 336E H de eerste hybride graafmachineCAT 336E H de eerste hybride graafmachine
Caterpillar CAT 336E H hybride graafmachine