Communicatie software Groen, Grond en Infra

3 JCB's voor SOMA Hardewijk

Publicatiedatum: 05-07-2013 07:45
SOMA Harderwijk, mocht onlangs 3 nieuwe JCB graafmachines in ontvangst nemen, 2 rupsgraafmachines waarvan één JS 115 LC (ca. 12,5 ton) en één JS 145 HD(ca. 17 ton) en één bandenkraan JS 145 W(ca. 16 ton). Deze machines zijn ter vervanging van een drietal oudere JCB graafmachines aangeschaft.
3 JCB's voor SOMA Hardewijk3 JCB's voor SOMA Hardewijk

 In tegenstelling tot de bandenkraan(die is uitgerust met een JCB Dieselmax Tier III motor) zijn de beide rupsgraafmachines uitgerust met de JCB Ecomax Tier 4i motor die zonder enige vorm van nabehandeling (roetfilter en/of Ad Blue) voldoet aan de nieuwste eisen qua emissienormen. Verdere bijzonderheid aan deze machines is het beveiligde snelwisselsysteem. De giek en lepelsteel moeten in een veilige positie staan voordat het snelwisselsysteem ontgrendeld kan worden. Dit veilige gebied wordt op het display aangeduid door tekens van giek en lepelsteel die beiden groen moeten oplichten voordat het snelwissel ontgrendeld kan worden. Deze beveiliging werkt middels hoeksensoren en de regelgeving hiervoor zal dan ook vanaf volgend jaar worden opgenomen in de Europese wetgeving.

JCB-Benelux directeur René Wetzels had echter nog een verrassing in petto bij de levering van de 3 machines. Voor lesdoeleinden had JCB een gebruikte Isuzu-motor opgebouwd in een skid zodat deze als test-unit gebruikt kan worden. Voor de leerling-monteurs op de SOMA is zo’n unit zeer belangrijk bij hun opleiding. Maar daarmee was de koek nog niet op want ook een nagelnieuwe JCB Dieselmax motor werd voor lesdoeleinden meegeleverd.

Een warme ontvangst door leraren en leerlingen van de SOMA was er dan ook niet alleen voor de machines maar zeker ook voor de meegeleverde motoren.


Overhandiging van de machines door René Wetzels(directeur JCB Benelux) aan Anke van Bodegom(directrice SOMA college)Overhandiging van de machines door René Wetzels(directeur JCB Benelux) aan Anke van Bodegom(directrice SOMA college)