Communicatie software Groen, Grond en Infra

Atlas 350MH op Kraanschip voor Bek en Verburg Rotterdam

Publicatiedatum: 29-06-2017 10:30

Bek & Verburg zamelt met kraanschepen afval in van zeeschepen. Jongste aanwinst van het Rotterdamse bedrijf is de Invotis IX met op het dek een elektrische Atlas 350MH overslagkraan, waarvan de dieselmotor is vervangen door een elektromotor. Hiermee zet het bedrijf een belangrijke stap op het gebied van verlagen van de CO2-uitstoot en speelt het in op de wens van onder andere cruiseschepen om fluisterstil afval in te zamelen.

Elektrische overslagkraanElektrische overslagkraan

Als kraan op het dek koos Bek & Verburg voor de Atlas 350MH. Reden is dat de material handler over de perfecte giekconfiguratie beschikt, laag is gebouwd zodat er een goed zicht op het ruim is en standaard een in hoogte verstelbare cabine heeft. Roy: ‘Handig omdat je zo een goed zich op het werk hebt, maar ook verplicht omdat we alle soorten afval inzamelen en op voldoende afstand van de lading moeten werken.’ De ombouw van de Atlas 350MH tot scheepskraan werd volledig door de specialisten van Hans van Driel verzorgd. De kraan werd door de fabriek compleet geleverd, inclusief onderwagen en dieselmotor. In de werkplaats van Van Driel werd ze volledig aangepast aan de wensen van Bek & Verburg. Zo maakte de dieselmotor plaats voor een 120 kW elektromotor, werd er een lastmomentbeveiliging opgebouwd, overbodige zaken als besturing en verlichting verwijderd en werd de bovenwagen in de bedrijfskleuren gespoten met een extra beschermende dubbele coating. Nadat op het dek van het schip door Van Driel de aansluiting was gerealiseerd, kon de bovenwagen met een grote telescoopkraan worden geplaatst.

Bek & Verburg draait inmiddels volop met de elektrische combinatie. Naar volle tevredenheid. Roy Heuvelman: ‘Het schip is ontzettend zuinig, heerlijk stil en ontzettend snel. Dankzij de elektromotoren komt het vermogen direct beschikbaar.’ Ook de Atlas bevalt meer dan perfect. ‘Machinist Dusty Baas loopt de hele dag met een lach van oor tot oor rond. De Atlas heeft altijd voldoende vermogen, is ontzettend wendbaar en pakt direct op. Maar belangrijkste is wel dat onze klanten erg blij zijn. We kunnen heel snel laden zonder dat iemand last van ons heeft. De Invotis IX met de Atlas 350MH zijn de trots van ons bedrijf.’


Atlas 350MH op Kraanschip voor Bek en Verburg RotterdamAtlas 350MH op Kraanschip voor Bek en Verburg Rotterdam