Communicatie software Groen, Grond en Infra

Volelektrische compacte graafmachine van Volvo CE wint INTERMAT Innovation Award

Publicatiedatum: 19-03-2018 10:58

Volvo CE heeft een INTERMAT Innovation Award gewonnen voor het revolutionaire design van zijn volelektrische compacte graafmachine. Het prototype EX2 met ‘zero-emissie’ is 10 keer efficiënter en geluidsarmer dan een conventionele compacte graafmachine in combinatie met lagere eigendomskosten.

Het volelektrische compacte graafmachineprototype van Volvo Construction Equipment (Volvo CE) – dat wordt aangeduid als de EX2 – werd bekroond met de prestigieuze Equipment & Machinery Award (aanbouwdelen en materieel) in de categorie Earthmoving & Demolition (grondverzet en sloopwerk) van de INTERMAT Innovation Awards. Het machineprototype met ‘zero-emissie’ dat 10 keer efficiënter en geluidsarmer is dan conventionele compacte graafmachines en met lagere eigendomskosten heeft, werd beloond voor zijn bijdrage aan de innovatie in de bouwsector. De machine is, naar verluidt, ’s werelds eerste volelektrische graafmachineprototype. De EX2 is echter nog een onderzoeksproject, zodat de machine niet in de handel verkrijgbaar is.

“Ik ben ontzettend trots dat de EX2 deze prestigieuze Innovation Award heeft gekregen,” aldus Ahcène Nedjimi, Electromobility Specialist en EX2 Project Leader bij Volvo CE. “De EX2 is een revolutionaire machine. De elektrificatie van bouwmachines leidt tot schonere, stillere en efficiëntere machines en vormt de toekomst van onze sector. Het doet me deugd dat de jury het belang daarvan inziet.”

De technologie achter het concept

Om het EX2-prototype volelektrisch te maken is de verbrandingsmotor vervangen door twee lithium-ion-accu’s van in totaal 38 kWh. Deze kunnen voldoende elektrische energie opslaan om de machine acht uur lang te laten werken in zware toepassingen, zoals het graven in een compacte bodem. Ook de hydrauliek is vervangen door een elektrisch systeem met elektromechanische lineaire aandrijvingen voor optimalisering van de aandrijflijn. De machine produceert bovendien veel minder geluid door de ontbrekende hydrauliek en verbrandingsmotor en de lagere koelbehoefte die dit met zich meebrengt.

“Met zijn ‘zero-emissie’ en tien keer lagere geluidsniveaus is de machine prima in te zetten in dichtbevolkte gebieden zonder dat mensen er last van hebben, zelfs ’s nachts,” aldus Ahcène. “Doordat de machine tien keer efficiënter werkt en onderhoudsvrij is, liggen de operationele kosten en de eigendomskosten aanzienlijk lager. En dankzij de volelektrische aandrijving van de EX2 ontbreken de servohydraulische joysticks. De machine is bovendien naar wens met een smartphone of tablet te bedienen. Dit biedt meer veiligheid in gevaarlijke werkomstandigheden. De EX2 koppelt hetzelfde vermogen en dezelfde capaciteit als zijn conventionele tegenhanger aan hogere snelheden bij gecombineerde bewegingen. Dit werkt productiviteitsverhogend, omdat het merendeel van de bewegingen bij een dergelijke machine gecombineerde bewegingen zijn. Dit allemaal zonder te hoeven inboeten aan machineprestaties en rekening houdend met de wensen van klanten.”

Innovatie voor de toekomst

De INTERMAT Innovation Awards 2018 belonen materieel, technologieën, diensten, producten en oplossingen die bijdragen aan innovatie binnen de bouw- en infrasector. De jury, voorgezeten door de voorzitter van de Franse Federatie van Openbare Werken (FNTP), maakte de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking die op 18 januari jl. in Parijs werd gehouden. Het jurypanel bestaande uit 13 branchespecialisten koos uit 90 inzendingen van vooraanstaande producenten de acht beste bijdragen als winnaars.

“De EX2 is onderdeel van de meerjarenambitie van Volvo CE om duurzame transportoplossingen te ontwikkelen,” aldus Patrik Lundblad, Senior Vice President Technology bij Volvo CE. “Deze prijs vormt de bekroning van de toewijding en de visie van de medewerkers van Volvo CE die grensverleggend werk verrichten op technologisch en innovatief gebied en is het tastbare bewijs dat we op technisch gebied vooroplopen. Wij kijken ernaar uit om ons EX2-prototype te kunnen presenteren op de INTERMAT in april.”

www.volvoce.com