Communicatie software Groen, Grond en Infra

Engcon draaikantelstukken kantelen nu automatisch met Trimble - voor nog meer effectiviteit.

Publicatiedatum: 07-11-2018 09:56

Engcon, 's werelds leidende fabrikant van draaikantelstukken, heeft samen met graafmachinefabrikant Trimble een nieuwe functie ontwikkeld. Hiermee houdt de bak automatisch de juiste helling aan. Zo hoeft de graafmachinist alleen maar rekening te houden met de hoogte en het rotatievlak van het draaikantelstuk. Dit leidt tot nog meer efficiency en rendement.

Engcon en Trimble werken al jaren aan de onderlinge integratie van elkaars producten. Zo kunnen graafmachinisten het Engcon Positioning System (ePS) combineren met het Earthwork graafsysteem van Trimble. Hiermee kan de graafmachinist de exacte positie van de bak op een display in de cabine zien.

De samenwerking tussen beide bedrijven wordt nu verder versterkt dankzij de automatische kantelfunctie van Trimble op Engcon draaikantelstukken in combinatie het graafsysteem Earthwork. "De samenwerking met Engcon is goed en het werk met de automatische kantelfunctie verloopt bijzonder succesvol." zegt Fredrik Eklind, productmanager machinebesturing, weg- en waterbouwkunde bij de ontwikkelingsafdeling van Trimble.

Eklind geeft aan dat de combinatie van draaikantelstukken en een graafsysteem met een automatische kantelfunctie direct inspeelt op de vraag van de markt: "De eisen van de markt ten aanzien van productiviteit, rendement en automatisering in verband met aanbestedingen nemen toe. Met deze combinatie leveren we de benodigde efficiency. En we verbeteren het comfort voor de graafmachinist."

Integratie van DC2 biedt nieuwe mogelijkheden

Een ander voordeel van de samenwerking tussen Engcon en Trimble is dat het Engcon besturingssysteem DC2 nu kan worden gedownload via de Trimble App Central. Dit houdt in dat directe support op afstand mogelijk is, via de grote Trimble-display en de internetaansluiting van het graafsysteem. Hiermee is het DC2 besturingssysteem niet langer afhankelijk van het type telefoon van de klant.

“Dit is een grote stap tot platformonafhankelijkheid." zegt Peter Huczkowsky, hoofd van de ontwikkelingsafdeling voor het Engcon besturingssysteem en samen met Trimble de drijvende kracht achter dit project. En ook belangrijk, aldus Huczkowsky: “De samenwerking met Trimble tijdens de ontwikkelingsfase verliep bijzonder soepel."

De automatische kantelfunctie is naar verwachting vanaf midden november klaar voor levering.

Systeemvereisten

Systeemvereisten voor de automatische kantelfunctie met producten van Engcon en Trimble:

  • Trimble graafsysteem: Earthworks met GS5x0 sensoren en software versie v1.7.0. of nieuwer. Oudere hybride systemen worden niet ondersteund. Voor correcte functie en de automatische besturing van de kantelfunctie vergt Trimble dat de klant het juiste aantal licenties heeft.
  • Engcon draaikantelstukken: Alle draaikantelstukken vanaf EC209 en later met ePS rotatiesensor.