Communicatie software Groen, Grond en Infra

Bandenkeuze in de winter essentieel voor Europese fleets

Publicatiedatum: 22-11-2019 21:11

De juiste winterbanden zijn essentieel voor de inzet en uptime van Europese fleets. Ze zorgen letterlijk en figuurlijk voor optimale grip en helpen vertragingen op de weg voorkomen.

Wanneer winterse omstandigheden zich voordoen, kunnen verkeerde banden op een bedrijfswagen leiden tot gedwongen pauzes, boetes of nog erger. Door de wisselende weersomstandigheden en de steeds strenger wordende winterbandenvoorschriften, die per land kunnen verschillen, is een juiste bandenkeuze des te belangrijker om voertuigen altijd rijdend te houden.

"De inzettijd is van cruciaal belang voor wagenparken, maar wanneer je door Europa rijdt, heb je te maken met verschillende weersomstandigheden. Vooral in de winter spelen banden een belangrijke rol bij het mobiel houden van vrachtwagens en touringcars, ook op besneeuwde wegen. Daarom voldoen alle Goodyear stuuras- en aandrijfasbanden voor bussen en vrachtwagens voor regionaal en langeafstandstransport aan de strenge sneeuwprestatiecriteria die bij de 3PMSF-certificering behoren. Dit betekent dat de banden het hele jaar door gebruikt kunnen worden en dat je altijd klaar bent voor winterse omstandigheden", aldus Maciej Szymanski, marketingdirecteur Europa en verantwoordelijk voor de Commercial Business Unit bij Goodyear.

Steeds meer landen stellen het gebruik van 3PMSF-banden verplicht voor vrachtwagens en bussen om de verkeersveiligheid en de algehele mobiliteit in de winter verder te verbeteren.

In 2012, introduceerde de EU het zijwandsymbool Alpine of Three Peak Mountain Snowflake (3PMSF) om aan te geven dat een band bepaalde tests met betrekking tot de prestaties op besneeuwde wegen heeft doorstaan. Banden met de 3PMSF-markering bieden aantoonbaar meer grip in vergelijking met een standaard referentieband.

Aangezien de aangedreven as van groot belang is voor de grip van een bedrijfsvoertuig, is het groot belang dat de banden van de aangedreven as over een 3PMSF-markering beschikken. Deze aanbeveling geldt met name voor de enkele aangedreven as van vrachtwagens die meer dan 44 ton wegen.

Een toenemend aantal lokale overheden stelt Three Peak Mountain Snowflake (3PMSF)-banden tegenwoordig verplicht voor vrachtwagens, omdat deze banden aanzienlijk betere prestaties op sneeuw leveren.

Tot voor kort was de enige aanwijzing dat een band ontworpen was voor zwaardere omstandigheden de M+S of M&S markering, wat staat voor 'modder en sneeuw'. Dit geeft echter alleen aan dat het loopvlakpatroon is ontworpen voor dergelijke omstandigheden, er worden geen eisen gesteld aan de daadwerkelijke prestaties. Het M+S-label is dus niet gekoppeld aan een bepaalde testprocedure.

"Goodyear was één van de eerste bandenfabrikanten die banden produceerde die voldoen aan de 3PMSF-norm en biedt tegenwoordig banden aan voor allerlei toepassingen die in lijn zijn met de strengere voorschriften. Alle Goodyear 3PMSF-banden zijn ook voorzien van de M+S-markering, zodat ze voldoen aan alle Europese eisen voor de identificatie van winterbanden", voegt Symanszky hieraan toe

Lees het hele artikel: