Communicatie software Groen, Grond en Infra

Genomineerden InfraTech 2013 Innovatieprijs bekend

Publicatiedatum: 12-12-2012 10:30
De organisatie van de InfraTech Innovatieprijs heeft dit jaar een recordaantal van 50 inzendingen ontvangen. Een vakjury heeft acht inzendingen genomineerd die meedingen naar de prestigieuze prijs.

De Innovatieprijs wordt voor de achtste keer uitgereikt tijdens de openingsdag van de vakbeurs InfraTech op 15 januari 2013. Deze editie wordt ook de Halftime Award toegekend aan de inzending die aantoonbaar snellere realisatie heeft bereikt met minder hinder. InfraTech, dé ontmoetingsplaats voor de infrastructuur, vindt plaats van 15 t/m 18 januari in Ahoy Rotterdam.

Het bouwen van wegen, dijken en riolering is al eeuwenoud. Het steeds verder verbeteren ervan is een constante behoefte. InfraTech geeft met de Innovatieprijs een podium aan studenten en het bedrijfsleven om hun creativiteit en innovatieve kracht op het gebied van infrastructuur te presenteren. Het begrip infrastructuur moet daarbij worden opgevat in de ruimste zin van haar betekenis: wegen, spoor, vaarwegen, kabels en leidingen, IT-infrastructuur, landuitbreidingen, industriële complexen, warmtetransportleidingen, et cetera. Innovaties kunnen zowel op proces- en productniveau zijn als compleet ‘outside-the-box’.

Het recordaantal inzendingen van 50 geeft aan dat de opzet van de prijs aanspreekt en het initiatief wordt gewaardeerd om laagdrempelig het innovatieve vermogen van de sector meer zichtbaar te maken. Het overzicht van de genomineerde ideeën biedt veel variatie: het hergebruik van oude spoorwegballast tot een geluidsscherm, composieten bruggen, enorme sluisdeuren en slimme waterafvoersystemen. De vakjury, bestaande uit Ron Voskuilen (voorzitter) van Stadsontwikkeling Rotterdam, Cees Brandsen van Rijkswaterstaat, Elco Brinkman van Bouwend Nederland en Bert Geerken van TU Delft, nomineerde acht inzendingen in twee categorieën:

Toegepaste innovatie:
Arcadis – Javodis
Haasnoot Bruggen – ThorcaBridge
IV-infra – Drijvende sluisdeuren Panamakanaal
UTEC – Composiet Randelementen met LED-integratie
Nering Bögel – Bandkolk

Geplande innovatie:
Bartels – Fire Fighting Layer
Drainvast – Infiltratievoeg
Tauw – Recycling Light

In de categorie ‘outside-the-box’ innovatie zijn door het beperkt aantal inzendingen geen genomineerden. Wel is er een eervolle vermelding voor één van de inzendingen. De jury heeft zeven inzendingen genomineerd voor de Halftime Award, afkomstig van DuraVermeer, Haasnoot Bruggen, Heijmans (2 keer), Arcadis, Cup Engineering en Poly Products. Alle inzendingen voor de Innovatieprijs worden tijdens InfraTech gepresenteerd in de InfraStudio in de centrale plaza. De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 15 januari om 16.00 uur in de InfraStudio. De winnaar ontvangt naast de titel InfraInnovator 2013 een promotiepakket ter waarde van €2.500,- of €500,- cash.

Naast een vakprijs, zal ook de Cobouw Publieksprijs worden uitgereikt. Op de website kan het publiek vanaf volgende week alle inzendingen voor de InfraTech Innovatieprijs bekijken en eenmalig een stem uitbrengen op hun favoriet.

www.infratech.nl
www.cobouw.nl