Communicatie software Groen, Grond en Infra

Hitachi lanceert ZH210LC-5 hybride in Europa

Publicatiedatum: 14-04-2014 09:25
Hitachi Construction Machinery (Europe) NV heeft de eerste van een nieuwe generatie graafmachines gelanceerd, de ZH210LC-5 hybride. Dit nieuwste, innovatieve model uit de Zaxis-5 serie is speciaal ontworpen om betrouwbare prestaties te leveren met minder uitstoot en een lager brandstofverbruik dan conventionele modellen.
Hitachi hybrideHitachi hybride

De ZH210LC-5 hybride is zuiniger voor de eigenaar, comfortabeler voor de machinist en beter voor het milieu, dankzij het gebruik van geavanceerde technologieën die zijn overgenomen van hydraulische, elektrische en accu-aangedreven graafmachines. Het resultaat is het TRIAS HX-systeem, waarmee het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met tot wel 31 procent kunnen worden verlaagd.

De nieuwe ZH210LC-5 hybride graafmachine levert energiezuinige prestaties zonder te beknibbelen op vermogen, snelheid of bedieningsgemak. Dankzij de flexibele combinatie van een beproefde hydraulische motor en een milieuvriendelijke elektrische motor zijn de efficiëntie en de soepelheid van de zwenkbeweging van hetzelfde hoge niveau als bij alle hydraulische modellen uit de Zaxis-5 serie. Het TRIAS HX-systeem is een combinatie van een hybride systeem met het energiezuinige hydraulische TRIAS-systeem, wat een bijzonder laag brandstofverbruik mogelijk maakt. Het hybride systeem is voorzien van een motor die de energie die vrijkomt bij het afremmen van de zwenk omzet in elektrische energie. Deze energie wordt via de Power Control Unit doorgegeven en opgeslagen in een condensator, waarna hij kan worden gebruikt om de motor te helpen versnellen en de bovenwagen te bewegen.

Dankzij het energiezuinige hydraulische TRIAS-systeem presteert de Hitachi ZH210LC-5 hybride graafmachine nog beter. Door een systeem van drie pompen en drie regelkleppen wordt de nauwkeurigheid vergroot en gaat er minder druk verloren, wat een energiebesparing oplevert. Daarnaast is de ZH210LC-5 voorzien van een elektrisch hulpsysteem dat in werking treedt als er kleine zwenkbewegingen moeten worden gemaakt. Voor die bewegingen wordt energie uit de elektrische draaimotoren gebruikt, waardoor het brandstofverbruik van de machine nog verder afneemt.

Hoewel de ZH210LC-5 prestaties van hetzelfde niveau levert als de andere middelgrote Zaxis-5-graafmachines van Hitachi, komen de operationele kosten een stuk lager uit dankzij de mogelijkheid om te schakelen tussen het hybride systeem en het TRIAS-systeem, wat uw bedrijfsresultaat ten goede komt. Daarnaast is de ZH210LC-5 voorzien van een controlesysteem dat het brandstof- en energieverbruik per uur en per dag registreert. Daardoor krijgt de machinist een betrouwbare indicatie van de efficiëntie van de machine en kan deze energiebewuster werken. De machinist kan bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag kijken op welke manieren er brandstof is bespaard en of er nog meer manieren te vinden zijn. Het pictogram ‘HYB’ op de monitor betekent dat het hybride systeem actief is. Het licht op wanneer de hoeveelheid elektriciteit in de condensator voldoende is.

Vóór de lancering is de ZH210LC-5 hybride graafmachine uitgebreid getest. Dat gebeurde ’s winters, boven de poolcirkel, onder supervisie van de Finse aannemer Maansiirtoliike Kemppe Oy. Dit bedrijf heeft de machine van januari tot maart 2014 gebruikt voor grondverzet en het beladen van trucks voor een wegenbouwproject in Rovaniemi, tegelijk met de al aanwezige conventionele middelgrote Zaxis-3- en Zaxis-5-graafmachines. Bij temperaturen die daalden tot -30°C is de machine uitgebreid getest door de ervaren machinist Kari Saraniemi. “Dankzij de goede zwenkbeweging van deze hybride graafmachine is hij nog soepeler en nauwkeuriger te gebruiken dan een conventionele machine”, zegt hij enthousiast. “Bovendien is het minder lawaaiig in de cabine en het brandstofverbruik is uitstekend.”

Kari heeft het hybride systeem dagelijks gecontroleerd, als aanvulling op het routineonderhoud door onderhoudsmonteur Pasi Törmänen van de Finse Hitachi-dealer Rotator. “Ik vond het heel interessant om mee te doen aan de wintertest van deze hybride machine en vertrouwd te raken met de nieuwste geavanceerde technologie van Hitachi”, vertelt hij. “Het systeem was eenvoudig te onderhouden en extreem betrouwbaar, maar het meest indrukwekkend vond ik persoonlijk hoe stil de machine is.”

www.hcme.nl

Hitachi lanceert ZH210LC-5 hybride rupsgraafmachine in EuropaHitachi lanceert ZH210LC-5 hybride rupsgraafmachine in Europa